Målet med psykoedukation och vårdplan är att göra ungdom och familj kunniga och aktiva samt skapa en trygg ram för behandlingen. Kunskap kan ge rimlig optimism och minska känslor av skuld. Kunskap motiverar till aktivering och minskar på sikt risken för återfall.
Den allmänna delen av psykoedukationen inriktar sig på fakta om depression i stort och att förklara symtomen för ungdomen. Du är den som är mest aktiv under den delen. Du behöver ha kunskap om depression men också kunna förmedla informationen på ett sätt som ungdom och föräldrar kan ta till sig.
Inför arbetet med den depressiva spiralen bör du ha tänkt igenom sårbarhet, utlösande faktorer, stressorer, första tecken på stress och depressiva symtom och vidmakthållande faktorer. I samtalet skapar ni tillsammans en personlig berättelse och därmed en gemensam förståelse för hur depressionen utvecklats och vidmakthålls hos just den här ungdomen.
Vårdplanen vilar sedan på psykoedukationen och den mer personliga depressiva spiralen men siktar framåt och ger en stabil ram för samarbetet.